Skip to content

Így rendezd el a képeket a falon

A hagyományos elképzelés szerint a képeket a falon úgy jelenítettük meg, hogy fogtuk, ami tetszik, felakasztottuk, és ezzel kész volt. Ez viszont sokszor nem segíti a szoba összképét, ha a kép túlságosan kicsi, akkor elvész a falon. Sokkal jobb összhatást érhetünk el egy képkompozíció kialakításával.

Egy nagyobb falfelületre érdemes több képet összeválogatni, és azokat egymás mellé rendezve felhelyezni őket. Nagyobb és kisebb képeket egyaránt használhatunk, a lényeg, hogy jól kiegészítsék egymást.

Hasznos tipp, ha valamilyen csomagolópapírból először kivágunk olyan méretű téglalapokat, mint amilyen méretűek a képeink lesznek, és ezeket kezdjük el felragasztgatni a falra. Ezzel élesben megnézhetjük, hogy a különböző méretek hogyan illeszkednek majd egymáshoz, hol lóg ki a lóláb. 🙂

Fontos, hogy ilyen esetekben se színben, se stílusban ne térjenek el nagyon a kereteink, mert akkor a hatás túlzottan eklektikus lesz. Különösen igaz ez, ha a vastag képkereteket részesítjük előnyben: minél markánsabb elem maga a keret, annál jobban kell harmonizálniuk kinézetben.

Ebben az esetben is használhatunk paszpartut, de arra figyeljünk, hogy a túl sok fehér felület növeli a képek közti távolság hatását, így a tervezésnél ezt is vegyük figyelembe.

Ez a megoldás szuper ötlet lehet a családi fotók elhelyezésére. A fényképek nem olyan nagy méretűek, önállóan teljesen elvesznek a falon, de ha kialakítunk egy ilyen kompozíciót belőlük, akkor nagyon jól nézhetnek ki.

Természetesen maradhatunk az egy képes megoldásnál is, erre is hozunk lent példát. Ilyenkor nagyon ügyeljünk arra, hogy a kép mérete arányos legyen az üres falfelület méretével: nagy falfelületen nagy méretű kép mutat jól. Kisebb helyen viszont ne nyomjuk agyon az egész egy teret egy óriási poszterrel.

A fotók közt arra is mutatunk példát, hogy ez a megoldás nem csak képekkel működik: egyszerű faládák falra helyezésével a dekorációs elemeidet is elrendezheted így. Az összkép elég jól néz ki!