Skip to content

Skandináv trendek Stockholmból

A múlt héten tartották Stockholmban az egyik legnagyobb skandináv lakberendezési vásár, a Formex idei első alkalmát. Mi is kilátogattunk, hogy megnézzük: milyen trendek, milyen új irányok várhatók a skandináv lakberendezésben.

Ami elsőre is szembetűnő, az a Pantone által az év színének választott greenery nyomán a zöld szín térnyerése. Tavasszal és nyáron egyébként is érthető ennek a természetet ünneplő színnek a használata, és most, hogy újra egyre több szobanövény jelenik meg az enteriőrökben, a kiegészítőink, textiljeink is ezt a természetközeliséget erősítik.

formex_01

Nem csak a színekben jelenik ez meg, de a felhasznált anyagokban is. A textilek szinte kizárólag természetes anyagokból készülnek, a pamut mellett egyre több a lenvászon.

A tömör fa mellett egyre több a könnyed, bambuszból készült bútor és a beton, mint alapanyag: vázának, lámpának egyre nagyobb teret nyer.

formex_02

A szürke, púderrózsaszín és kék színek mellett továbbra is a tavaszias okkersárga tarkítja a képet. Ahogy elnézzük, továbbra is az a jellemző, hogy egy-egy semlegesebb árnyalatokból álló enteriőrt egy kiválasztott, élénk árnyalattal dobnak fel.

formex_03

formex_04

Ami a mintákat illeti, hódít a növény ornamentika: a textileket gyönyörű, egyszínű virág-levél-inda mintázok díszítik.

formex_06

A Formex idén fő jelszavai közé sorolta a nyitottságot, a szabad gondolkodást és a stresszmentességet. Ezt pedig mivel mással lehetne a legjobban elérni, mint a természetközeliséggel: mind a színek, mind a minták esetében. Ha a kiegészítőinkkel az otthonunkba hozzuk ezt a nyugalmat, akkor máris egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy magunk is lelassítsunk egy kicsit.

formex_05

Nézd meg a lakberendezési vásárról készült teljes galériánkat: