Skip to content

„Régi házból új otthon” – könyvajánló

Krivarics Ditta, az Otthonkommandó blog szerzőjének évekig tartó házfelújítását sokan követtük a külön e projektnek létrehozott Facebook-oldalon. A ház kiválasztásától a mostani állapotig eljutás folyamatáról egy könyv is készült, amit elsősorban azoknak érdemes elolvasnia, akik tervezik, vagy most állnak ház/lakásvásárlás előtt, esetleg egy teljes felújításba vágnak hamarosan bele.

A Régi házból új otthon ugyanis lépésről lépésre sorra veszi, hogy mi mindent kell figyelembe venni, amikor kiválasztjuk az új otthont, kialakítjuk annak elrendezését, falakat bontunk, vezetékeket helyezünk el, vagyis alapvető döntéseket hozunk meg. A könyvből jól kirajzolódik, hogy milyen összetett folyamat a tervezés: az eredmény sokkal jobban illeszkedik majd az elképzeléseinkhez, ha már minél hamarabb kitaláltunk minél több dolgot a végső simításokig.

Ditta lakberendezőként már régóta készít online végezhető tanfolyamokat, és ez a „tanító” hozzáállás a könyv megírásán is érződik. Ugyan a saját házuk átalakítását és felújítását meséli el, mégis egy-egy folyamat vagy kivitelezés leírását mindig kitágítja olyan módon, hogy mindenki számára érvényes általános tanulságokra, levonható következtetésekre mutasson rá. Így a Régi házból új otthon nem egy „egyszer használatos”, sztorizós könyv lesz a szerző otthonáról, sokkal inkább praktikus tanácsok gyűjteménye.

Mindezt Ditta persze azért szórakoztató módon írta meg és a könyvet rengeteg gyönyörű fotóval illusztrálták: a kész házról, de az átalakítás folyamatáról is látunk érdekes képeket. Bár a könyv jelentős részét a tervezés és az átépítés részletei adják, számos hasznos tippet találunk a bútorok, kiegészítők kiválasztásához, az otthon stílusának megtalálásához és megteremtéséhez is.

A fő üzenet ez: ne akarjunk egy bevásárlással megtalálni mindent, amire az otthonunkban szükségünk van, hagyjunk bőven időt mindenre. Ha a tökéletes dohányzóasztal csak egy év múlva jön szembe, hát akkor vegyük meg, és ne féljünk DIY projektekbe is belevágni, ha nem találjuk meg a megfelelő szakit ahhoz, amit meg szeretnénk valósítani.

A Régi házból új otthon tehát hasznos és szórakoztató könyv mindazok számára, akiket valóban érdekel a lakberendezés.