Skip to content

Négy évszak vidéken – könyvajánló

Gyönyörű képekkel illusztrált, ínycsiklandó receptekkel, kertészkedési tippekkel és bútorfelújítási ötletekkel tarkított könyv a Négy évszak vidéken, ami kedvet csinál a városból való kiszakadáshoz.

Ahogy a szerzők, Schell-Sali Réka és Tahin-Röszler Judit a kötet elején írják, a könyv „nem csak frissen vidékre költözőknek” szól, ami az én értelmezésemben itt inkább azt jelenti: hanem azoknak is, akik még egyáltalán nem költöztek vidékre. Ami ugyanis a könyv lapjain megelevenedik, az az igazi slow living: végiggondolni, mit hova ültessünk, következetesen felépíteni, hogyan tudjuk a kertünket biogazdálkodással úgy kialakítani, hogy a sün pusztítsa a kártevőket és ne a vegyszerek. Közben pedig finomakat főzni és sütni mindabból, amit a kert ad, és dekorálni az otthonunkat kreatívan, saját kezűleg.

Forrás: negyevszakvideken.hu

A könyv felépítése, ahogy a címéből is kiderül, a négy évszakhoz illeszkedik. A szerzők végigmennek az egyes évszakok sajátosságain, azon, mikor mit érdemes ültetni, mit lehet learatni, és az évszakhoz milyen recept illik. Ez már azért is klassz gondolat, mert a szupermarketek világában hozzászoktunk ahhoz, hogy évszaktól függetlenül mindig minden elérhető: életvitelünk egészen kiemel minket az évszakok körforgásából, eltávolít a természettől. Pedig mennyivel jobb a friss, napérlelte, piaci paradicsom íze tavasszal, mint tél közepén a „megfestett” chilei. 🙂

Forrás: negyevszakvideken.hu

Na, de ez az oldal a lakberendezéssel foglalkozik, térjünk is rá arra. A könyv tele van gyönyörűen fényképezett fotókkal, melyekhez a helyszínt a Hazai Provence Vendégház adja (a házat bemutató könyvről itt írtunk). A kapolcsi házikó csodás illusztrációja mindannak, ami a bútorfelújítás és az otthonba csempészett vidéki romantika kapcsán felmerül. Szuper ötleteket kapunk arra, hogyan alakítsuk át és újítsuk fel a padláson talált régi bútorokat, igazi vintage hangulatot teremtve ezáltal.

Forrás: negyevszakvideken.hu

A szerzők részletesen bemutatják a különböző transzferárálási technikákat, hasznos ötleteket adnak, ha magunk vágnánk bele a bútorfestébe, sőt, még kárpitozási alapismereteket is adnak. Segítségükkel párnát, szövetrózsát, ágytakarót varrni is megtanulhatunk, ha ehhez érzünk kreatív energiát magunkban. A lépésről lépésre bemutatott alkotói folyamatok kiváló alapot adnak, hanem DIY projektekbe fognánk.

Forrás: negyevszakvideken.hu

Szuper kertészkedési tippek, izgalmasnak ígérkező receptek és kreatív bútorfelújítási ötletek – ebből áll tehát a Négy évszak vidéken csodálatosan illusztrált albuma. A könyv nagyon klassz inspirációs forrás, amely segít felébreszteni kreatív énünket és közelebb visz minket a természethez.