Skip to content

Így fogod megérteni a hygge-t egy könyvből

[bt_bb_section layout=”boxed_1200″][bt_bb_row][bt_bb_column width=”1/1″][bt_bb_text]

Mit jelent a dán hygge? A pillanat megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. A melegség, a biztonság, az otthonosság, a védettség érzése. Mivel a koncepció és a skandináv életérzés mostanában óriási figyelmet kap, mi is utánajártunk a kérdésnek. Ha csak egy könyvet szeretnétek elolvasni a témában, megmondjuk, melyik legyen az.

Számomra egy életmóddal, szemléletmód bemutatásával kapcsolatos könyv azonnal hitelét veszti, ha megpróbálja elemenként, követendő cselekvésmintákon keresztül bemutatni, hogy miért működik, és mit kell csinálnod, ha te is úgy szeretnéd érezni magad. A Hygge – harmónia dán módra című könyv ennek pontosan az ellenkezőjét teszi, egészen más vállalással áll elénk. Louisa Thomsen Brits szerző már a könyv elején világosan elmondja, hogy nem kell ismernünk a dán életstílus titkait, ha el szeretnénk sajátítani a hygge-t. Azt ugyanis egészen máshol kell keresni.

Az egész könyv arról szól, hogy megpróbálja úgy elmagyarázni a hygge fogalmát, hogy az olvasó rájöjjön, hogy az eddig is ott volt az életében. Igyekszik megmutatni, hogyan tudunk arra figyelni, hol érezzük magunkat otthon, kivel érezzük magunkat biztonságban, és mi kell ahhoz, hogy fel tudjunk oldódni. Ezt pedig soha nem a nagy dolgokban kell keresni. A kulcs ott van, ha megtaláljuk a hétköznapiban is az ünnepit.

A boldogság, mint állapot, soha nem akkor talál meg minket, ha hajszoljuk mindazokat a dolgokat, amelyek örömet okoznak. Inkább arról van szó, hogy találjunk megelégedésre azokban a dolgokban, amelyek a napjainkat kitöltik. Erre számtalan triviális példát hoz, amivel a célja, hogy az olvasó felismerje ezeket az egyszerű eseményeket, amelyek valóban részét képezik minden hétköznapjának.

Forrás: elleuk.com

Mire gondolunk? Hygge például, ha visszajárunk ugyanabba a kávézóba, ahol már ismerjük a felszolgálókat, van kedvenc asztalunk, és otthonosan választunk a kínálatból. Hygge az, ha az úton a dugóban bekapcsoljuk a kedvenc zenénket, és élvezzük. Ahelyett, hogy azon bosszankodnánk, nem haladunk. Hygge minden rituálé, amit szeretünk: ha munka után a kedvenc parkunkban sétálunk a kutyával, vagy ha a hideg beköszöntével egy mézeskalácsot is megeszünk a reggeli kávéhoz.

Egy kis odafigyeléssel mi magunk tehetünk tehát azért, hogy „hyggézzünk”, hogy jobban ráhangolódjunk a pillanatra, és jelen legyünk benne. Amikor egy egyszerű ebéd során gyertyát is gyújtunk az asztalon, az azt jelenti, nem csak azért ültünk le, hogy csillapítsuk az éhségünket, hanem hogy élvezzük egymás társaságát.

Nagyon fontos szerepet tölt be a hygge-ben a lakberendezés. Hiszen az otthonunk az a hely, ahol a legkényelmesebben érezzük magunkat, biztonságot ad, feltöltődünk, és inspirál. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk mindazokra az apróságokra, amelyekkel növelhetjük a saját komfortérzetünket. Nem az a cél, hogy kifelé látványos legyen, hanem hogy számunkra jó érzetet adjon.

Ehhez pedig jól kell megválasztani a lakberendezési kiegészítőket, hiszen egy kényelmes bútor, egy jól tervezett kiegészítő segít abban, hogy ellazuljunk. Fontos odafigyelni az apró részletekre, ha fektetünk energiát a szép és esztétikus dolgok kiválogatásába, akkor egy egyszerű étkezés, vagy a beszélgetés a kanapén is sokkal több örömet adhat.

Ha te is osztozol abban a véleményben, hogy semmilyen szemléletmód nem az elemeiből áll össze, hanem egy sokkal általánosabb gondolkodásmódot, világlátást jelöl, és szeretnéd megismerni a hygge-t, akkor ajánljuk a könyvet!

Louisa Thomsen Brits: Hygge – harmónia dán módra
Jaffa kiadó, 2017.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]